Friday, February 17, 2012

Tsiknopempti ანუ მწვადის დღე საბერძნეთში

გამარჯობა ყველას!
ეს მცირე პოსტი მინდა მივუძღვნა ბერძნულ კიდევ ერთ დღესასწაულს, თუმცა დღესასწაული ალბად ცოტა ხმამაღალი ნათქვამია. ესაა დღე, როცა მთელს საბერძნეთში იწვება ხორცი. Tsikno - არის სუნი, რომელსაც მწვადი გამოყოფს წვისას. Pempti კი ხუთშაბათია. წელიწადში ერთხელ მთელ საბერძნეთში აწყობენ მწვადის ხუთშაბათს. ეს ძირითადად თებერვალში ხდება. საერთოდ თებერვალი დატვირთულია სხვადასხვა დღესასწაულებითა და დასვენების დღეებით, თუმცა ხუთშაბათს ბერძნებს არ დაუსვენიათ. ოფიციალრად ეს სამუშაო დღე იყო. თუმცა ახალგაზრდები, ძირითადად სტუდენტები და სკოლის მოსწავლეები მთელი დღე ემზადებოდნენ კარნავალისათვის. ამ დღეს ბერძნები ყიდულობენ სხვადასხვა სახის ნიღბებს, უცნაურ და საკარნავალო ტანსაცმელს, ატრიბუტიკას და აქსესუარებს, უკვე შუადღიდან შევნიშნე გადაცმული ხალხი ქუჩაში. მთელს ქალაქში კი მწვადის სუნი დატრიალდა. ციოდა, მაგრამ საღამოსკენ მაინც უამრავი ადამიანი გამოავიდა გარეთ და ბარბიქიუ მოაწყეს სამოგობრო წრესთან, ნათეასვებთან თუ ოჯახებთან ერთად. რამოდენიმე ქუჩაზე, სადაც ყველაზე მეტად აღინიშნება კარნავალი, ბერძნული ტრადიციული მუსიკის ჰანგებსაც გაიგებდით, რომელსაც რაღათქმაუნდა ცოცხლად ასრულებდნენ ბერძნები ან სულაც ციგნები. ბარები გადაჭედილი იყო, ხოლო ყველა ახალგაზრდა უკვე გვიან კლუბებში მიიჩქაროდა, სადაც მათსავით შეღებილ-დაგრიმული ახალგაზრდები ელოდნენ. ვრცელი სიუჟეტები მიეძღვნა ამ ყველაფერს ტელევიზიებში. ზოგგან ქალაქის მერიებმა შეწვეს ხორცი და უფასოდ დაურიგეს მიუსაფარ და სოციალურად შეჭირვებულ მოსახლეობას. ყველგან იყო ცეკვა და თამაში. პური და სანახაობა ძალიან მოდაშია ბერძნებში და მიუხედვად იმის, რომ ეს ჩემს თემას არ ეხებოდა მაინც ვცდილობდი დავკვირვებოდი. ვიდეოს გადაღებასაც ვაპირებდი, მაგრამ განსაკუთრებული შოუ ვერსად ვნახე, ერთი კია მთელი ქალაქი ამ დღეს მწვადის ბურუსში იყო გახვეული. წარმოვიდგეინე ეს ტრადიცია ჩევნტან ქართველებშიც რომ იყოს. მშევენიერი სანახაობა იქნებოდა მაგალითად "ხაშლამის სამშაბათი" ან "ბოზბაშის შაბათი". წარმომიდგენია როგორ აიტაცებდნენ ამ დღესაწაულს ქართველი მოქეიფე კაცები. :) დანარჩენი ინტერპრეტაციები თქვენთვის მომინდვია, არ დაზოგოთ ფანტაზია.
მე კი ამით გემშვიდობებით,
მომავალ პოსტამდე!

No comments:

Post a Comment